Papua New Guinea Tairora Cherry Ax 

 

(For English scoll down)

Omdat Charlie ervan overtuigd is dat deze koffie vol potentie zit, bied hij je graag deze nieuwe koffiesoort uit de oostelijke hooglanden in zijn assortiment aan , de Tairora AX.

Deze koffie maakte zijn debuut tijdens de de eerste proefmonsters in de branderij.
De eerste indruk was zo overweldigend dat de Tairora sindsdien niet meer gefaald heeft indruk te maken en vestigt de aandacht op elke cupping-tafel.

Tairora: De verblijfplaats
De Tairora-koffie is het resultaat van een verbinding tussen het landgoed Baroida en de omliggende gemeenschappen van kleine boeren. Het landgoed is eigendom van en wordt gerund door de familie Colbran, gevestigd in de oostelijke hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea. Ben Colbran verwierf het Baroida Estate in de jaren 1960 gestimuleerd door de lokale overheid om buitenlandse landbouwers aan te trekken die in het land investeren. Het landgoed is niet alleen een plantage maar ook een centraal wasstation. De koffieproducenten rond het landgoed verkopen hun kersen aan de Baroida-fabriek voor verwerking. De Colbrans bieden uitgebreide outreach, pre-finance en technische ondersteuning aan hun leveranciers om het beste fruit in de regio te verzekeren. De Colbrans halen daarbij koffiekersen uit het nabijgelegen dorp Kobuta. Zonder de middelen om alle kleine boeren in een coöperatie te organiseren, laat de Tairora-koffie zien dat het mogelijk is om krachten te bundelen in samenwerking en de kwaliteit te verhogen om een ​​betere prijs te verkrijgen in een moeilijke en complexe omgeving.

 

De Tairora-koffie is een AX-koffie, wat betekent dat het een koffie is die afkomstig is van een grotere plantage (in dit geval het wasstation) en een schermgrootte van 15-16 heeft.

Koffie in PNG
Wanneer koffie precies in Papoea-Nieuw-Guinea aankwam, is de vraag. We weten dat de commerciële productie van koffie in de jaren twintig aanzienlijk is toegenomen. Zoals hierboven vermeld, waren de koffiedomeinen grotendeels in handen van en beheerd door buitenlanders, voornamelijk Australische, Britse en Duitse. De industrie ontwikkelde zich op gelijke voet met een groeiende internationale markt, betere infrastructuur en de bouw van meer en efficiëntere droge molens. Vanaf de jaren 1980 zag PNG echter een daling van de totale productie. Een van de redenen is de versnippering van de gevestigde koffieplantages, wat resulteert in een groot aantal kleine koffieboerderijen.
Uitdagingen ontstaan ​​door gebrek aan investeringen in infrastructuur, dalende overheidssteun en het feit dat koffie een extra cashgewas werd in plaats van de belangrijkste focus. De complexe communicatie tussen veel verschillende inheemse gemeenschappen en culturele tradities. maakt het niet eenvoudiger

Koffie als de Tairora AX is het bewijs is dat PNG ons kan verbazen met heerlijk smakende koffie. We kijken uit naar de ontwikkelingen van de komende jaren. 

 

 

 

Because Charlie is convinced this coffee origin is full of potential. he is happy to offer you the Tairora AX   from the Eastern Highlands. The debut of this coffee follows the impression of the first offer samples at the roastery. The coffee was so overwhelming and has not to impress since and draws the attention on every cupping table.

Tairora : Its whereabouts
The Tairora coffee is a result of a liaison between the Baroida Estate and its surrounding smallholder communities. The estate is owned and run by the Colbran family, based in Papua New Guinea’s Eastern Highlands. Ben Colbran acquired the Baroida Estate in the 1960s incentivized by the local government to attract foreign agriculturist investing in the land. The estate is not only a plantation but also a central washing station. The coffee producers around the estate sell their cherries to the Baroida mill for processing. The Colbrans offer extensive outreach, pre-finance, and technical support to their suppliers in order to secure the best fruit in the region. Doing so, the Colbrans source coffee cherries from the nearby village called Kobuta. Without the means to organize all the smallholders into a cooperative, the Tairora coffee shows it is possible to bundle forces into cooperation and to increase quality to obtain a better price in a difficult and complex environment.

 

Coffee in PNG
When coffee arrived in Papua New Guinea exactly is debatable. We do know that the commercial production of coffee increased substantially in the 1920s. As mentioned above, the coffee estates were largely owned and run by foreigners, mostly Australian, British, and German. The industry developed on par with a growing international market, better infrastructure, and the construction of more and efficient dry mills. From the 1980s on, however, PNG has seen a decline in its overall production up till now. One of the reasons is the fragmentation of the established coffee estates, resulting in a great number of smallholder coffee farms. Challenges build up by lack of investment in infrastructure, falling governmental support, and the fact that coffee became an additional cash crop instead of the main focus. Adding difficulty is the complex communication between many different indigenous communities and cultural traditions.

Coffees as the Tairora AX, are proof that PNG is able to amaze us with great tasting coffees. We are looking forward to the coming years and see it develop.