Is het nu whisky of whiskey?

In Ierland en Amerika spreken ze van Whiskey en in Schotlanen Canada is het Whisky.

Zo stonden wij ooit vol trots op het zuid-Nederlands Whiskey event met een andere whiskey coffee. Om zeker geen flater te slaan hadden we ons goed ingelezen in het product zodat we niet met onze mond vol tanden zouden staan. De eerste vraag was uiteraard welke Whiskey werd gebruikt, die vraag konden wij makkelijk beantwoorden met "Glenfiddich". Toen kwam de tegenvraag waarom er dan Whiskey Coffee op de verpakking stond? Glenfiddich komt dus uit Schotland en dan is het dus Whisky Coffee.

 


Brady's Coffee is jarenlang bezig geweest om de allerbeste Virgin Irish Coffee te creëren en te perfectioneren, en ze denken dat het goed gelukt is!
Ze nemen ongebrande groene koffiebonen, rijpen ze in gebruikte Irish Whiskey vaten voor maximaal 6 maanden (de vaten worden om de paar dagen met de hand gerold om ervoor te zorgen dat de bonen in contact komen met het verkoolde eikenhout). Daarna brandt hun hoofdbrander de gerijpte koffiebonen vervolgens tot een ongelooflijk zachte koffie met een zoete whiskey-afwerking.
Alle alcohol wordt verwijderd tijdens het brandproces, maar niet de complexe whisky- en koffiesmaken.

Het is een geweldige virgin Irish coffee, of de perfecte basis voor een echte!

 


Over Brady's Koffie


Craigh en zijn broer Darren hadden een visie voor een koffiebedrijf dat ze altijd al wilden oprichten. Zolang hij zich kan herinneren heeft hij een voorliefde voor koffie. In 2007  begon hij met thuisbranden en ontwikkelde deze hobby tot een kleine commerciële brander van 1 kg achter het familiebedrijf. Na zijn werk ging hij naar zijn 'branderij' (blikken schuurtje) en brandde een paar uur lang om elk aspect ervan te verbeteren.

In 2017, na vele jaren praten, besloten Craigh, Darren en John (hum vader, de Don) Brady's Coffee Company op te richten. Darren komt uit een achtergrond van bedrijfsmanagement en verkoop, hij is ook erg goed in hands on projecten, een combinatie die nodig is voor de koffie-industrie.

Door tijd te huren op een brander, lanceerden ze Brady's Coffee Company op Showcase Ireland in 2017. Ze kregen veel respons en gingen al snel over op hun eigen Probat-brander in hun pand in de stad Wicklow.

Catherine is vanaf het begin betrokken geweest bij de planning en productontwikkeling. In 2018 gaf ze haar baan op om fulltime bij hen aan de slag te gaan als hoofdbrander. Catherine komt uit een architectonische achtergrond dus heeft creativiteit en organisatorische vaardigheden in overvloed, beide goed nodig om een bekwame roaster te worden!

In de afgelopen jaren hebben ze een fantastische reeks koffiesoorten ontwikkeld, waaronder hun Barrel -Aged Coffee, een proces dat ze gedurende een aantal jaren onder de knie hebben gekregen. Samen met hun kleinhandelszakken hebben ze een succesvol groothandelsassortiment voor cafés ontwikkeld.

Van de teelt van de koffie tot de verpakking waarin hij wordt geleverd, hun focus is het leveren van heerlijke koffie op een duurzame manier.

Brady's Coffee brandt zijn koffiebonen met Probat machines. Ze branden graag met Probat omdat ze zo'n consistente roostering hebben.
Probat werd opgericht in 1868 in Duitsland. De eerste bolvormige brander dateert uit 1870 en leidde tot een nieuw tijdperk van koffiebranden (1e afbeelding).

In 1920 werd de eerste 'Probat'-brander vervaardigd (2e afbeelding).

Het ontwerp lijkt sterk op dat van de huidige brander!